Tuesday, October 1, 2013

Още един прокурор си направи отвод по делото срещу Станишев




Offnews.bg

Пореден прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) си направи отвод по делото срещу бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, обвинен за изчезването на седем секретни доклада, съобщи сайтът “Правен свят”.

Причината е, че обвинителят смята, че досъдебното производство трябва да бъде прекратено, но от Върховната касационна прокуратура (ВКП) настояват да бъде внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и да му бъде наложена административна глоба.

Отводът на прокурора е бил потвърден от Софийската апелативна прокуратура, която е върнала делото на СГП за ново разпределение на случаен принцип.

Юристи коментирали пред изданието, че скоро в Градска прокуратура няма да остане прокурор, на който да бъде разпределено това дело, образувано преди 4 години. Те предлагат в крайна сметка ВКП да го вземе и да го внесе в съда, щом там толкова държат то да стигне до съд.

Само преди няколко месеца друг обвинител – Ваня Илиева също си направи отвод от това разследване, а тя далеч не е първият прокурор по това дело.

Според източници в Прокуратурата причината за буксуването на делото е постоянното му връщане от Софийски градски съд (СГС) за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Станишев е обвинен за изгубването на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО. Документите са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 година.

На 17 август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на Станишев. Но 13 дни по-късно делото беше върнато от съда заради немотивирано предложение.

На 16 ноември 2011 г. следва второ внасяне в съда, но на 9 февруари 2012 г. съдия Александра Йорданова, която пое делото, го върна отново, като най-важният мотив е, че Прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади.

А що се отнася до упорството на ВКП делото за влезе в съда, то някак се прокрадват съмненията, че то се дължи на нежеланието да бъдат за пореден път упрекнати, че работят в услуга на управляващите, коментира “Правен свят”.





1 comment: