Friday, October 4, 2013

Иран може да стане съюзник на САЩ




Bulgarian.ruvr.ru

САЩ, изглежда, се готвят за стремително подобряване на отношенията с Иран. Във връзка с това може да се очаква пробив в преговорите на „шестицата” посредници на ООН с Иран.

За първи път за повече от три десетилетия се състоя телефонен разговор между президентите на САЩ и Иран. Държавният секретар Джон Кери заяви, че споразумение по иранския „ядрен въпрос” може да бъде постигнато през следващите 3-6 месеца, въпреки че преди няколко седмици изглеждаше, че насрочените за 15 октомври преговори ще минат по стария конфронтационен сценарий, напомня историкът Сергей Серегичев:

- Иран е бил съюзник на Америка до 1979 година, преди събитията там. И сега изглежда невероятно от гледна точка на историята със заложниците и изобщо всички 30 години на вражда. Но все пак това е така.



Изборът на президент на Иран на Хасан Роухани показва, че Техеран - на фона на ожесточаването на икономически санкции - има много прагматичен подход в отношенията със САЩ, каза Сергей Серегичев:

- Американците са в много трудно положение. Не е ясно, какво ще става със Сирия. Барак Обама, като цяло, не иска да бомбардира Сирия, но го принуждава собственото му военно- промишлено лоби, настроените за война демократи и републиканците. Да направи това го принуждават Катар и Саудитска Арабия. Барак Обама и трезвомислещите хора в неговата администрация си търсят опора. Такава точка на подкрепа може да се окаже Иран.

Според експерта, САЩ са станали прекалено зависими от монархиите в Персийския залив, които, въпреки огромните си финансови възможности и влиянието им върху политиката на САЩ, са много слаби в военно-политически план. От друга страна, в намиращия се под международни санкции Иран, нараства социалното напрежение, като възможностите му за развитие на петролната индустрия са рязко ограничени:

- Иран е регионална сила. И иска американците да го признават за такава. Иранците ще направят огромни отстъпки, тъй като, поемайки официалното задължение на регионален партньор на САЩ, те ще трябва да реорганизират, отначало негласно, а след това и на висок глас, отношенията си с Израел, да успокоят активистите си в Ливан, да замразят на терористичната дейност на проиранските групи в ивицата Газа. Иранците прекрасно разбират, какъв труд трябва да положат, но те ​​ще бъдат принудени да го направят.

Но, според експерта, сближаването на САЩ и Иран може да бъде прекъснато от противниците на този процес. Това може да бъде провокация срещу инспекторите на ООН в Сирия или поредната химическа атака. Силовият отговор на САЩ в този случай, най-вероятно ще сложи край на сближаването с Иран.



No comments:

Post a Comment