Tuesday, October 1, 2013

Путин е номиниран за Нобеловата награда за мир




mediapool.bg

Руска инициативна група обяви, че е номинирала президента Владимир Путин за Нобеловата награда за мир.
Президентът на Международната академия за духовно единство на народите по света Георгий Трапезников съобщи на пресконференция в Москва, че съответното писмо е било изпратено до Норвежкия Нобелов комитет на 16 септември и е било получено на 20 септември.

"Много добре знаем каква миротворческа роля изигра в тежки райони, особено в Беслан и Южна Осетия, нашият президент", аргументира номинацията на Путин той.

Своя подпис под писмото е сложил Йосиф Кобзон, който не е член на Академията. Кобзон заяви, че след като президентът на САЩ  Барак Обама, който "се готви за нашествие в Сирия", е получил Нобеловата награда за мир, то "нашият президент, който се опитва да спре кръвопролитието, да помогне в конфликти, е по-достоен за такова звание".

Във Франция е започнало събирането на подписи в подкрепа на номинацията на Путин, отбелязва NEWSru, цитирано от БТА.

При това авторите на тази петиция отидоха още по-далеч, като предлагат Барак Обама да бъде лишен от своята Нобелова награда за мир, с която бе удостоен през 2009 г. "за изключителни усилия в сферата на дипломацията и международните отношения". Според тях
Обама е положил усилия само за защита на икономическите интереси на САЩ и за оправдаване на астрономическите суми за военния бюджет на страната.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че въпросът за номинацията не е бил обсъждан в президентската администрация. Руският президент никога не се е ръководил в своята дейност от стремеж към получаване на каквито и да било награди, отбеляза Песков.
Миналия месец ръководителят на Общоруския фонд за образование Сергей Комков вече номинира Путин за Нобеловата награда за мир.




No comments:

Post a Comment