Friday, September 27, 2013

Всеки втори литър ракия е менте





bulgariautre.bg

Почти всеки втори литър ракия, произведен в държавата, е менте, твърдят производителите.

Нелегалното производство заема около 60 на сто от пазара в страната, казва Пламен Ангелов от "Вини" АД, пише standartnews.com. Едва 50 на сто от ракията е дестилирана от легални винпроми и за нея се плащат акцизи и данъци, казва той. Според различните винпроми нелегалното производство варира между 50 и 70 на сто. Само около половината от произведеното грозде и плодове се преработват от легалните фирми, останалото поема в неизвестна посока, казва шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Ясно е, че количествата, за които няма данни накъде потеглят, се преработват в нелегални казани, заяви той. Според данни на националната статистика потреблението на алкохол се увеличава с 8 на сто за миналата година, а ръстът на събрания акциз е десет пъти по-малък - едва 0,8 на сто. Браншовици изчисляват, че загубите от неплатен акциз върху твърдия алкохол тази година ще са поне 200 млн. лв. Ставката за литър е 4,40 лв., а се очаква да бъдат произведени поне 40 млн. литра гроздова и още 10 млн. литра плодова ракия, защото официално прибраното грозде ще е около 350 000 тона, а плодовете - около 130 000 тона. Ако литър ракия се продава средно за 10 лв., то загубата на ДДС за година ще възлиза на още около 100 млн. лв. Освен изгубените приходи от акциз и ДДС държавата се лишава и от пари за дължими корпоративни данъци, каквито нелегалните производители не плащат, въпреки че печалбата им е огромна, твърдят от бранша.

Само по 30 литра на семейство

Само 30 литра ракия има право да произведе едно семейство за лични нужди. Това правило обаче редовно се прескача, твърдят запознати. Според хора от винарския бранш в страната в момента действат 10 000 казана за ракия. Регистрираните обаче са по-малко от 3000. Това означава, че всички останали действат на тъмно. Повечето от тях са с отнет или изтекъл лиценз, но продължават да работят, твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Не са редки и случаите, в които една фирма регистрира десетки обекти за дестилиране, като така заобикаля ограничението за специализиран малък обект. Заради ограничените възможности за проверки на компетентните държавни органи подобни обекти работят и бълват хиляди литри нелегална ракия. Така бъркат директно в държавния бюджет, а оттам и на всеки един от данъкоплатците, казват производителите.

Нелегалната ракия може да се окаже и смъртоносна. Не са редки случаите на отравяне с метилов алкохол вследствие на консумация на нелегално произведен алкохол, признават токсиколозите. Регистрирани са и десетки случаи с фатален изход.

Дестилерия в пералня

Рецептите как да си направим нелегално домашна ракия са десетки. Интернет е пълен със съвети как да си спретнем дестилерия вкъщи. Най-разпространеният метод е да се преправи стара полуавтоматична пералня. Някои ползват неработещ електрически бойлер. "Става и с тенджера, но най-добре е да се ползва меден съд", съветват разбирачи в интернет. Снимките на домашните казани показват, че хората варят ракия и в кегове от бира, както и в съдовете, в които някога бабите ни са събирали млякото. По пазарите пък могат да се срещнат продавачи на медни казани за домашна ракия. Те обаче предлагат стоката си тайно само на хора, които им се сторят надеждни. Пожарникари обаче твърдят, че често домашните съдове за ракия се оказват дефектни и гърмят като бомби, при което се получават сериозни пожари и в най-добрия случай обгаряния на собствениците на домашните дестилерии.



2 comments:

  1. Лично съм работил във Винпром и с очите си съм виждал как тече маркуча с вода в големия кадус.Как да вярвам,че и ракията на големите производители е истинска,такава каквато аз си я правя от чист гроздов сок.Като се започне от властта,всичко те лъже в нашата държава.

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, не знам. Аз не мога да правя ракия ;)))

      Delete