Friday, September 27, 2013

17 хиляди ползвали парно за сметка на съседите си




sofiautre.bg

Близо 17 000 от всички 400 000 абонати на "Топлофикация", заявили нулево потребление, всъщност са ползвали парно и са се топлили за сметка на своите съседи.

За това алармираха вчера топлинните счетоводители пред един от националните тв канали. Според данните им близо 16 500 абонати на парното все още не са допуснали инкасатори за отчет. Това означава, че и да не отварят вентилите на радиаторите си, за новия сезон ще им бъде начислена максимална мощност. Порочната практика ощетява коректните платци, които плащат високи сметки, защото некоректните съседи се топлят на аванта.

Деформацията се коригира с идването на изравнителната фактура, когато въпросните домакинства получават накуп сметката за потреблението през цялата зима.

Съседите им съответно си получават обратно надвзетите пари, без обаче да имат право на лихва заради това, че са предплатили. Топлинните счетоводители не могат да кажат доколко масова е друга практика, която вече се явява буквално кражба от джоба на съседите и се преследва от закона. Така е, когато някой си подмени радиаторите с топломерите с други, без уреди. Или за по-лесно свали самите уреди. Тогава вместо него плащат само съседите му.
Сега, ако някой се съмнява, че съседът си е свързал незаконно радиаторите, може да извика екип на "Топлофикация" и да се направи т.нар. термографски анализ.

След това живущите във входа трябва да се съберат и да решат да се проверят всички уреди в сградата. Апашите обаче, не се съгласяват да пуснат съседите в дома си. Решението е да се събере събрание на етажната собственост и да се реши в този момент да се извърши проверка на всички уреди. Наказанието е за всеки "нерегламентиран" радиатор да се начислява максимална мощност за целия сезон.

В сградите, в които има дистанционно отчитане, сметките са по-точни. И ако някой от съседите е заявил нулево потребление, то при радиоотчет може още на следващия месец да се засече, че съседът не си е спрял радиаторите.





No comments:

Post a Comment