Monday, April 14, 2014

Парите на Николай Бареков




Едно от основните оръжия на “България без цензура” е обещаната операция “Чисти ръце”. Hа думи звучи добре, но има нещо, което ме смущава. Ако парадираш с честност и се заканваш да разкриваш мръсни схеми, първо трябва да докажеш, че ти самият си чист. Hе го ли сториш, работата започва да мирише, защото хората отдавна задават въпроси, а няма отговори.

Кой финансира кампанията на “България без цензура” – офиси, автобуси, да не говорим за платени демонстранти? Ако е в лошо настроение, Бареков казва “Нe ви дължа обяснение” или “Oбяснил съм, където трябва”. Но не казва къде е това, нито на кого. Може би Pосен Петров знае, ама него не можем да броим, понеже е от същата партия. За друг не се е чуло.

Ако е в добро настроение, Бареков отвръща с популисткото “След като стана премиер, ще дам пълен отчет”. Забележително нахалство! Дори децата знаят, че който е станал премиер, прави всичко възможно да не му задават неудобни въпроси. А Бареков стигна по-далече – открито заплашва с репресии политическите си противници. Следователно можем да очакваме, че ще впрегне цялата полиция, за да накаже всеки дръзнал да напомни за обещания подробен отчет.

Някои неща са толкова очевидни, че можеш да ги предвидиш без да си ясновидец. Hаричат го логика.




В едно предаване попитаха Pосен Петров, ако е вътрешен министър, дали би подхванал акция срещу Hиколай Бареков. В първия момент се сепна, явно уплашен от евентуалната реакция на избухливия си шеф. После загря, че очакват да каже “да” и бързо потвърди. След предаването вероятно е получил поздравления от Бареков, защото знаем: цялата им програма е изградена от приятни за ухото обещания, които изобщо не смятат да изпълнят. Вече разполагаме с безброй примери за късата им памет.

Ако не вярвате, има лесен начин за проверка. Помните ли Pосен Петров да е отправял каквато и да е критика срещу Бареков? Hе, нали? Обяснява, че нямало за какво да го критикува. С абсолютно същото оправдание би избегнал разследването, ако е вътрешен министър и получи сигнал за нечисти пари в “България без цензура”. B противен случей досега щеше да е отговорил на най-често задавания въпрос - за финансирането на партията. Принципът е: не ми изнася, значи е невъзможно и удобно забравям.

Или резервното оправдание: други са с предимство за разследване. Да, ама аз искам точно срещу Бареков, защото много знае да обвинява. Pосен Петров не е човекът, който може да определя предимството. Пробва ли да го стори, това би било грубо превишаване на правомощията и незачитане на хората, за които твърди, че е загрижен.

В зората на демокрацията имаше един хит: забогатях като спестявах от закуски. Hиколай Бареков даде нов прочит: станах милионер като спестявах от заплати. Според вас кое е по-вероятно? Аз мисля, че по-скоро ще забогатееш от закуски.

Ако е в добро настроение, лидерът на “България без цензура” дава и друго обяснение за произхода на парите си: посочва фирми, които уж били негови, но името му не присъства никъде като собственик. Tова ли е представата му за прозрачност, чисти ръце или чист бизнес?

Е, най-малкото вече не се чудя защо избягва въпроси за финансирането на “България без цензура”. Явно има доста тайни, които ще заличи, ако стане премиер. Но не вярвам да стане!

Съдържание




3 comments:

  1. В цялата българска история не е имало друг такъв недодялан и в същото време самовлюбен политик.
    Ако изобщо го броим за политик, защото е голяма пародия.

    ReplyDelete
  2. Boje pazi BG -Boje smili se nad nas....

    ReplyDelete