Friday, February 21, 2014

Украинският президент Виктор Янукович подаде оставка





Източник

Украинският президент Виктор Янукович подаде оставка и обяви, че свиква предсрочни президентски избори и връщане на Конституцията от 2004 г. Това се посочва в изявление, публикувано на сайта на президента. В комюникето Янукович заявява още, че това са стъпките, които трябва да се направят, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващи жертви.Оставката му идва след часове на преговори с представители на опозицията и чужденстранни дипломати в резиденцията на държавния глава в Киев.

Целта на срещата бе да се постигне мирно решаване на кризата в страната. До 48 часа в сила трябва да влезе конституцията на Украйна от 2004 година. Този основен закон значително орязва правомощията на държавния глава посредством поправки, одобрени от парламента с огромно мнозинство на 8 декември. Така например по силата на промените президентът на Украйна губи правото си да назначава премиера и това задължение се прехвърля изцяло върху Върховната Рада.Единствените министри, които могат да бъдат назначавани пряко от държавния глава, остават министърът на отбраната и на външните работи. Президентът губи и правото си да уволнява министри от кабинета или да го разпуска, но може да разпусне целия парламент.

В случаите, когато не може да бъде сформирано коалиционно правителство в Украйна, за да се посочи премиер, то президентът получава правото да свика нови парламентарни избори. Така по силата на Конституцията от 2004 година президентът на Украйна има почти представителни функции.

През октомври 2010 година обаче Конституционният съд на Украйна отхвърля тези промени в основния закон и връща безапелационните правомощия на президента. Така е сменена политическата система в Украйна, която се превръща от парламентарна в президентска република. Освен че до дни Киев ще върне основния закон от 2004 година, Янукович обеща до две седмици да се състави и ново коалиционно правителство.

Същевременно избухна престрелка между полицията и протестиращите пред сградата на Върховната Рада в Украйна. Служители на Вътрешни войски са патрулирали около зданието, докато вътре се е провеждало заседание на парламента. Все още не е ясно кой пръв е открил стрелба.Властите съобщиха, че полицаите са се укрили в сградата, за да се защитят от куршумите. По време на заседанието на депутатите е избухнал ръкопашен бой, приключил само с няколко юмручни удара и наранена гордост.Народните избраници не са могли да се споразумеят по въпроса за ограничаване на президентските правомощия, който излезе на дневен ред заради искането за връщане на Конституцията от 2004 година.




No comments:

Post a Comment