Thursday, January 23, 2014

Ученички събират смелост за контролно, поглъщайки алкохол




Източник

Сервитьорка, поднесла голямо количество текила на осмокласнички, в петък беше осъдена от Районен съд-Разград да плати 1500 лева глоба. 

Срещу Емзайде Осман беше повдигнато обвинение за това, че на 27 септември миналата година сервирала на две момичета – на 13 и 14 години, 12 чашки от питието или общо 300 грама.Случката се разиграла около 9.00 часа сутринта в „PR club“ по време на голямото междучасие на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, която се намира на метри от заведението. Ученичките обърнали шотовете набързо, след което се върнали в час, тъй като им предстояло контролно по български език. В клас обаче им призляло и се наложило да бъде повикан екип на Бърза помощ. След като ги откарали в болницата станало ясно, че едната е със съдържание на алкохол в кръвта 2.28 промила, а другата с 3.25. 

Тъй като няма как 13-годишно момиче да бъде сбъркано с абитуриентка, тоест алкохолът да е сервиран в резултат на неточна преценка на сервитьорката, се стигнало и до дело по случая. Емзайде се е разминала само с административно наказание глоба, тъй като досега не е осъждана, не е установено и системно да е нарушавала чл.193 от Наказателния кодекс, който забранява сервирането на алкохол на лица под 18 години и на невменяеми.

Цитираният текст предвижда не само санкция, а и пробация или лишаване от свобода до 3 години според тежестта на деянието. В случая ние сме приели замяна с административно наказание, санкциите за което са от 1000 до 5000 лева. Тя добави, че обвиняемата не се е явила в съдебна зала, не е имала и процесуален представител, тъй като това не е задължително. 

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Разград. В понеделник потърсихме Емзайде на работното й място, но тя си е взела болничен. Колегите й в „PR club“ казаха, че са запознати със случая, както и че след него контролът по сервирането на алкохол е бил завишен. Предположиха, че собствениците на заведението ще помогнат на служителката си да плати наложената санкция. Независимо от това, че е тя е персонална, както и че е имало издадена вътрешна заповед алкохол на лица под 18 години да не се сервира.





No comments:

Post a Comment